Ce faci cu un câine mofturos la mâncare?

Ai un câine căruia deși îi oferi hrană gustoasă el doar o adulmecă? Cel mai probabil acesta este mofturos la mâncare. Însă pentru liniștea ta și siguranța cățelului, du-l la medicul veterinar pentru un control. Dacă acesta nu are nimic din punct de vedere medical, cel mai probabil este doar un câine mofturos la mâncare.

Câinele ar trebui să mănânce zilnic pentru a avea o greutate optimă și pentru ca starea lui generală să fie una bună. În medie, depinzând de vârstă și de rasă, un câine are nevoie pe zi între 800 și 2300 de kilocalorii. Acesta poate să consume fie hrană uscată, fie hrană umedă sau mâncare pe care i-o prepari tu în casă.

Ce poți face cu un câine mofturos la mâncare?

Dacă obișnuiești să îi oferi câinelui tău resturi de la masă, află că acest obicei duce la evitarea mâncării pe care o are în bol pentru că resturile de la masă i se par mai înteresante. Acest lucru nu este tocmai bun deoarece câinii au nevoi nutriționale diferite față de noi, deci resturile de la masă nu sunt echilibrate pentru ei. 

Același lucru este valabil și în cazul gustărilor. Dacă îți obișnuiești câinele cu prea multe gustări vei spori lipsa lui de atracție față de ce are în bol. Atât oferirea resturilor de mâncare, cât și cea a gustărilor sporesc riscul de obezitate și încurajează comportamentul mofturos la mâncare al câinelui.

Poate că atunci când era mai mic ai încercat mai multe tipuri de hrană pentru a afla care îi place mai mult și astfel el a înțeles că de fiecare dată când este ceva care nu îi place, tu îi vei aduce ceva mai bun. 

Atunci va trebui să-l faci să înțeleagă că nu are opțiuni. Poți încerca să îi lași hrana la dispoziție doar 30 de minute la fiecare masă, iar într-un final el va înțelege și va mânca. Câinele nu vrea diversitate, el va mânca aceeași mâncare pe care i-o oferi în fiecare zi, însă totul depinde de cum l-ai obișnuit de mic.

Atunci când îți dorești să schimbi hrana câinelui trebuie să o faci treptat. Introdu noua hrană în dieta câinelui combinând-o cu cea veche pentru a-l obișnui pe acesta cu ea. Schimbarea bruscă a hranei nu reprezintă o soluție bună.

Dacă ți-ai obișnuit câinele doar cu hrană umedă și acum vrei să îi dai hrană uscată este foarte probabil ca acesta să o refuze deoarece hrana umedă este mai gustoasă și miroase mai apetisant. În acest caz ai putea ca atunci când vrei să îi dai hrană uscată să o amesteci cu puțină apă călduță.

câine mofturos la mâncare

Când este normală lipsa poftei de mâncare la câini?

Precum oamenii, câinii au și ei perioade când lipsa poftei de mâncare este ceva natural. Spre exemplu acesta poate să își piardă interesul pentru mâncare atunci când este stresat sau anxios, iar în acest caz tu va trebui să îl ajuți pe acesta să treacă peste acel moment.

Un alt moment în care acesta poate să refuze mâncare este atunci când se află în perioada de călduri, însă la final acesta va reveni la dieta lui obișnuită.

În perioada de creșterii, pui vor avea momente în care vor mânca foarte mult și momente în care pot fi total indiferenți față de mâncare. De asemenea, la pui poate apărea lipsa poftei de mâncare atunci când sunt în perioda în care schimbă dinții.

După o intervenție chirurgicală sau după un vaccin este normal ca patrupedul să își piardă pofta de mâncare, însă aceasta va reveni.

Concluzie

O hrană câini de calitate îi va oferi câinelui tău toate elementele nutritive necesare pentru ca dezvoltarea lui să fie una completă și echilibrată. Încearcă hrana pentru câini de la Carpathian Pet Food disponibilă atât în variantă umedă, cât și uscată pentru juniori și adulți și vei vedea că acesta o va adora.

Acordă o mare atenție comportamentului câinelui tău atunci când nu mănâncă, iar dacă lipsa poftei de mâncare este însoțită și de alte simptome precum greață, diaree sau dureri, du-l imediat la medicul veterinar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *