De ce refuză câinele mâncarea?

Atunci când câinele își pierde energia, nu mai dă din codiță, are ochii triști și nu se atinge de mâncarea din bol este momentul în care începem să ne îngrijorăm deoarece acest lucru poate fi cauzat de o problemă de sănătate.

Dacă patrupedul tău refuză mâncarea mai multe zile la rând este necesar să îl duci la medicul veterinar pentru ca acesta să descopere cauza exactă a motivului pentru care câinele nu mai mănâncă.

De ce refuză câinele mâncare?

Există mai multe cauze pentru care un câine refuză mâncarea:

  • Starea de sănătate

Dacă acesta nu se simte prea bine sau dacă este bolnav nu va avea o stare prea bună, va fi somnoros, fără chef de joacă și își va pierde apetitul. Aceste lucruri nu sunt neapărat semne ale unei boli grave, însă nu trebuie să le treci cu vederea, ci să vorbești cu medicul veterinar despre simptomele și comportamentul câinelui.

Dacă a fost vaccinat recent trebuie să știi că vaccinurile pot avea reacții adverse, dar nu grave, iar unul dintre acestea este pierderea poftei de mâncare. Însă dacă acesta refuză să mănânce chiar și la o zi de la vaccinare, ar trebui să contactezi medicul veterinar.

  • Tratamente

Atunci când câinele urmează un anumit tratament, pe bază de antibiotice sau alte medicamente este foarte probabil să refuze mâncarea pentru ca acestea îi provoacă greață sau dureri de stomac. În acest caz trebuie să contactezi medicul veterinar pentru a afla ce trebuie să faci.

  • Mediul necunoscut

Dacă tocmai te-ai mutat într-o nouă casă, sau dacă în familie au apărut membri noi, cățelul poate să se simtă anxios și de aceea o să refuze mâncarea.

De asemenea, un alt lucru care îi face pe căței să stea departe de mâncare este reprezentat de zgomotele puternice. 

Dacă există mai mulți câini care se hrănesc din același loc este probabil să apară sentimentul de intimidare și câinele să se retrage, iar atunci este necesar să îl hrănești separat.

  • Schimbarea rutinei

Dacă ești nevoit să îi schimbi rutina, orele de masă și plimbatul, este foarte probabil ca până ce se va obișnui cu noua rutină să refuze hrana.

  • Schimbarea hranei

Dacă decizi să îi schimbi brusc hrana este foarte probabil ca acesta să nu o accepte pentru că era obișnuit cu cea de înainte. De asemenea, verifică dacă hrana pe care i-o dai este învechită, dacă miroase ciudat sau este prea uscată deoarece dacă simte ceva în  neregulă cu hrana acesta nu o va mânca.

Schimbarea mâncarii se face treptat, puțin câte puțin, pentru ca acesta să se obișnuiască cu noua mîncare. Daă la început îi adaugi doar 25% din mancarea nouă în mâncarea cu care l-ai hrănit până atunci, după o perioadă de timp vei ajuge să îi oferi ca și hrană mâncarea nouă.

  • Stresul & singurătatea

Atunci când câinele este stresat din cauza unui lucru din exterior acesta va refuza să mănânce. Același lucru se întâmplă și dacă se simte anxios sau dacă este în depresie.

Dacă l-ai lăsat singur acasă pentru câteva zile, acesta poate să nu mănânce deoarece este prea atașat de tine, iar când nu ești lângă el se simte trist și singur, lucru care îi va scădea apetitul. Același lucru se poate întâmpla și dacă ești plecat pe parcursul unei zile și te întorci seara. El te va aștepta toată ziua și va mânca abia atunci când tu te întorci.

De ce refuză câinele mâncarea

Dacă obișnuiești să îi oferi gustări este foarte probabil ca patrupedul să refuze restul hranei doar pentru că gustările sunt mai delicioase.

Câinele refuză mâncarea – soluții

  • încălzește-i mâncarea

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l stimula pe câinele tău să se apropie de mâncare, iar unul dintre aceste este încălzitul hranei.  Dacă hrana umedă este rece, aceasta nu va avea miros, iar câinele nu o va mânca, așa că ar trebui să o încălzești puțin înainte să i-o pui în bolul pentru mâncare. Încălzită, hrana va mirosi mai puternic, iar câinele o va considera mai gustoasă. Pentru hrana uscată poți folosi puțină apă călduță pentru ca aceasta să fie pe placul cățelului.

  • alternează mâncarea umedă pentru câini cu cea uscată

Un alt lucru important pe care îl poți face este să alternezi cele două tipuri de hrană, umedă și uscată.

Dacă ai încercat trucurile de mai sus, iar câinele tău încă refuză să mănânce și au trecut 24 de ore de la ultima lui masă atunci ar trebui să te adresezi medicului veterinar pentru a descoperi cauza exactă.

One thought on “De ce refuză câinele mâncarea?

  1. Pingback: Care este mai bună hrană uscată pt câini | CarpathiansPetFood

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *