Hrană câini insuficiență renală

O afecțiune destul de des întâlnită atât la câini, cât și la pisici, pe măsură ce înaintează în vârstă este insuficiența renală.

La câini, insuficiența renală poate fi prevenită și ținută sub control dacă patrupedul va avea o dietă adecvată. De cele mai multe ori cauza principală a acestei afecțiuni este chiar alimentația.

Această afecțiune poate afecta ambii rinichi sau doar unul, iar instalarea ei poate fi bruscă, acută sau cronică. Ea apare atunci când rinichii nu mai pot filtra și elimina toxinele din organism.

Un câine cu insuficiență renală va trebui să aibă controale periodice la medicul veterinar și o dietă adecvată, formată din hrană specială pentru câini cu insuficiență renală.

Hrană câini insuficiență renală

Hrana este una din cauzele apariției insuficienței renale la câini și este și singurul mod prin care poți preveni insuficiența renală, de aceea este foarte important ca patrupedul să aibă o dietă pe bază de hrană calitativă. 

Pentru câinii cu insuficiență renală, hrana trebuie să fie săracă în sare, proteine și fosfor. Aceștia nu mai au voie mâncare gătită sau alte delicatese cu care era obișnuit. Dieta sa este necesar să aibă un pH neutru pentru a se preveni formarea calculilor și trebuie să conțină, în cantitate mare, acizi grași Omega-3, care să controleze și să prevină hipertensiunea.

Dacă patrupedul tău este diagnosticat cu insuficiență renală acută, atunci medicul veterinar îi va recomanda pe lângă dieta specială și niște suplimente nutritive care au rolul de a susține funcția renală.

hrană câini insuficiență renală

Cel mai indicat este să discuți cu medicul veterinar despre dieta cățelului tău pentru ca acesta să îți recomande hrana specială de care are nevoie. De asemenea este necesar să îl contactezi de fiecare dată când vrei să adaugi sau să scoți ceva din dieta câinelui.

Ce hrană să nu îi dai unui câine cu insuficiență renală?

Dacă dorești să îi pregătești mâncarea în casă asigură-te că aceasta nu conține:

 • ouă
 • lapte și produse lactate
 • nuci
 • pește
 • leguminoase
 • ficat de porc
 • ciocolată
 • slănină
 • cârnați
 • șuncă

Poți însă să îi dai orez fiert, pui sau ficat de pui și gelatină, însă pentru crearea unui meniu special pentru cățelul tău discută cu un medic veterinar sau un medic nutriționist canin, care te va ajuta cu toate informațiile necesare.

La Carpathian Pet Food găsești hrană câini insuficiență renală, o hrană special creată pentru câinii cu probleme renale sau alte probleme medicale, care îi va ajuta să se recupereze.

Pan Pes Doctor A de la Carpathian Pet Food  conține proteine – 25%, grăsimi – 10% și Fibre – 3 %.  Aceasta are în compoziția sa:

 • cereale selectate de cea mai înaltă calitate
 • grăsime de pui
 • complex vitamino-mineral-aminoacid cu l-carnitina sub forma de chelat “novakor“
 • carne de pui
 • omegа-3 și оmega-6 acizi grași polinsurați

Încearcă să previi apariția insuficienței renale prin controale medicale regulate. După ce a terminat de făcut toate vaccinurile, câinele ar trebui să fie dus la medicul veterinar cel puțin o dată pe an pentru un set de analize și pentru deparazitarea internă și externă și astfel vei putea preveni problemele de sănătate la care este predispus. Tot în cadrul acestor controale anuale vei afla dacă patrupedul tău este hrănit corespunzător.

Concluzie

Câinii care suferă de insuficiență renală trebuie să fie atent monitorizați de către tine și de către medicul veterinar pentru ca boala să nu avanseze. Ei vor avea nevoie de o dietă specială formată din hrană pentru câini care suferă de insuficiență renală, pe care o vei găsi în comerț. Poți alege să îi prepari hrana tu acasă, dar va trebui să te consulți cu un nutriționist canin deoarece sunt alimente pe care nu le poți folosi, de aceea hrana din comerț este alternativa cea mai simplă și bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *