Lipsa poftei de mâncare la câini – cauze

Lipsa poftei de mâncare a câinelui poate fi destul de stresantă pentru fiecare posesor al unui astfel  de animal de companie deoarece uneori la bază poate fi vorba despre o problemă medicală. Dacă acesta stă mai mult de 24 de ore fără să mănânce înseamnă că trebuie să contactezi medicul veterinar pentru a descoperi și trata din timp afecțiunea medicală care sta la bază.

În cele ce urmează vei afla câteva cauza ale lipsei poftei de mâncare a câinilor și niște sfaturi pentru a-i ajuta pe aceștia.

Lipsa poftei de mâncare la câini - cauze

Putem împărți cele mai frecvente motive pentru care câini refuză să mai mănânce în trei mari categorii, după cum urmează:

  • Probleme medicale

Câteva cauze medicale care pot provoca lipsa poftei de mâncare la câini sunt:  infecție, boli orale, greață, diaree, vărsături, paraziți intestinali, febra, pancreatită, boala de ficat sau de rinichi, tulburări de stomac, gastrită, insuficiență cardiacă congestivă, boală pulmonară ș.a..

Acestea sunt doar câteva dintre problemele medicale care provoacă lipsa poftei de mâncare la câini, iar cel mai sigur vei afla problema cățelului tău în urma unui consult la medicul veterinar.

De asemenea, câinele poate să refuze mâncarea după ce a făcut un vaccin sau dacă urmează un tratament medicamentos.

  • Probleme comportamentale

Stresul, frica și anxietatea pot scădea apetitul câinelui. Anxietatea câinelui poate fi declanșată de lucruri precum schimbarea rutinei, zgomotele puternice, persoane noi sau animale de companie noi.

Câinii pot vedea ca fiind stresant orice lucru mărunt de care tu poate nici nu îți dai seama. Acesta se poate simți anxios și dacă îi schimbi ora de mâncare sau locul în care ia masa și astfel va refuza să mănânce.

Alți câini sunt intimidați dacă trebuie să mănânce împreună cu mai mulți câini sau cu un alt animal de companie și astfel va refuza să mănânce. De aceea este recomandat ca aceștia să mănânce separat.

Câinii își pot pierde apetitul și pentru că sunt singuri deoarece se atașează foarte tare de stăpânii lor și nu pot să mănânce dacă aceștia nu sunt prin preajmă.

Atunci când lipsa poftei de mâncare este generată de stres sau de anxietate, câinii își vor reveni după o zi sau două, timp în care se adaptează la schimbări. Dacă aceasta afecțiune persistă ar fi indicat să consulți un medic veterinar care să îi prescrie un tratament medical pentru reducerea anxietății și stresului.

lipsa poftei de mâncare la câini cauze
  • Probleme cu mâncarea

Câinii pot să nu aibă poftă de mâncare și pentru că aceasta este veche, expirată sau stricată. Ei vor simți imediat orice schimbare a texturii hranei și vor refuza să o mănânce dacă ceva e în neregulă. Asigură-te că depozitezi hrana uscată într-un loc răcoros, uscat și nu pe podea. Este recomandat să păstrezi hrana în recipientul în care a venit pentru a nu își pierde calitatea, gustul și mirosul. Dacă ai deschis un recipient cu hrană umedă și nu i-ai dat să mănânce tot, pune la frigider restul de hrană rămas.

Există și posibilitatea ca patrupedul să se fi plictisit de hrana pe care obișnuia să o consume, iar în acest caz este indicat să i-o schimbi. Însă schimbarea nu trebuie să fie făcută brusc deoarece poate duce vărsături, diaree și scăderea poftei de mâncare. Este recomandat să introduci treptat noua hrană în dieta câinelui până când acesta se va obișnui cu ea.

Concluzie

După cum ai putut observa, cauzele pentru care un câine își pierde pofta de mâncare pot fi multiple, iar pentru a afla cauza exactă este necesar să îți cunoști foarte bine cățelul și comportamentul acestuia și să îl duci la medicul veterinar ori de câte ori ai vreo suspiciune.

Oferă-i cățelului tău hrană de calitate, bogată în elementele nutritive necesare dezvoltării optime a acestuia.

O hrană specială pentru câinii care se recuperează după o perioadă de boală este și Pan Pes Doctor A.  această hrană pentru câini conține o cantitate mai mare de vitamine și minerale, care îi va ajuta pe aceștia în perioada de convalescență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *