De ce apare lipsa poftei de mâncare la pisici?

O pisică este un animal de companie excelent, care cu siguranță îți va însenina orice zi. În general pisicile sunt  foarte iubitoare și își doresc să petreacă mult timp în prezența ta. Acestora le place foarte mult mâncarea, sunt niște gurmande, iar unele pot fi chiar lacome. Cu toate acestea există și pisici mofturoase la mâncare, cu care trebuie să te comporți diferit pentru a le înțelege comportamentul. Cauzele pentru care pisica refuză mâncarea sunt diverse, iar unele din ele pot fi chiar medicale și de aceea este indicat să consulți medicul veterinar din timp, pentru a preveni orice afecțiune.

Lipsa poftei de mâncare la pisici - cauze

Lipsa poftei de mâncare la pisici poate apărea atunci când aceasta are vreo afecține sau o intoleranță alimentară. Acordă-i atenție și observă dacă atunci când aceasta nu are poftă de mâncare, mai prezintă și vreun alt simptom precum respirație grea, strănut, oboseală, slăbiciune sau dacă prezintă semnele vreunei dureri fizice. Dacă observi toate cele menționate anterior va fi necesar să te prezinți cu aceasta de urgență la medicul veterinar pentru a o trata.

Pisica poate refuza mâncarea și dacă are probleme dentare. Verifică-i dinții și observă dacă are gingiile roșii sau umflate și dacă respirația este urât mirositoare, iar în caz afirmativ adresează-te medicului care îi va recomanda suplimente alimentare sau soluții speciale.

Atunci când pisica urmeză un tratament medicamentos sau a suferit o intervenție chirurgicală sau un vaccin aceasta va avea un apetit scăzut și va refuza să mănânce și din nou va trebui să iei legătura cu medicul veterinar. De asemenea, dacă îi vei schimba mediul de viață, aceasta va deveni stresată și anxioasă, motiv pentru care nu va avea poftă de mâncare.

Există și pisici care sunt mofturoase la mâncare pentru că au fost obișnuite ca atunci când ceva din ce mâncau nu le plăcea, să le fie schimbată imediat hrana. De aceea este indicat să îi creezi pisicii tale un program alimentar bine pus la punct și să o obișnuiești cu un anumit tip de hrană și eventual să mai schimbi sortimentele.

De asemenea pisica poate să refuze mâncare dacă bolul pentru mâncare este murdar, dacă se află prea multă lume în jurul ei sau dacă mâncarea este rece.

lilpsa poftei de mâncare la pisici

Lipsa poftei de mâncare la pisici – soluții

În situația în care pisica are un apetit scăzut din cauza unei afecțiuni, medicul veterinar îți va spune cum să acționezi. În celelalte cazuri poți apela la niște trucuri precum:

Hrană umedă

Oferă-i mâncare umedă pentru pisici deoarece aceasta are un miros puternic și apetisant, iar pisica va fi foarte atrasă să o consume. Nu exagera totuși cu hrana umedă și alternează pe parcursul unei zile hrana umedă cu cea uscată. Încearcă să îi oferi hrană umedă seara și nu dimineața deoarece dacă i-o oferi dimineața, cel mai probabil îți va refuza hrana uscată pe parcursul zilei.

Încălzește-i mâncarea

Hrana rece nu are un miros prea puternic, iar dacă pisica nu simte mirosul, nu va mânca hrana. Atunci când îi dai mâncare uscată, toarnă peste aceasta puțina apă încălzită ușor.

Stabilește un orar alimentar

O pisică adultă are nevoie de 2 mese pe zi. Asigură-te că îi oferi acesteia doar 2 mese pe zi, fără gustări sau recompense între acestea pentru o perioadă de timp.

De cele mai multe ori pisicile preferă intimitatea atunci când mănâncă, așa că ar trebui să te asiguri că orarul alimentar stabilit îi va permite acesteia să fie singura atunci când mănâncă. Există totuși și pisici care preferă compania ta atunci când mănâncă și se vor simți mult mai bine și în siguranță dacă sunt mângâiate.

Concluzie

Lipsa poftei de mâncare la pisici poate avea mai multe cauze, unele dintre acestea pot fi rezolvate de către medicul veterinar, iar altele de către tine și asta înseamnă că trebuie să îți cunoști foarte bine pisica.

Oferă-i pisicii tale atenție, iubire și hrană de calitate, destinată vârstei!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *