Pot pisicile să mănânce mâncare pentru câini?

Dacă s-a întâmplat ca pisica ta să mănânce o singură dată mâncare pentru câini nu ar trebui să fie o problemă, însă este recomandat să discuți și cu medicul veterinar. Hrănirea pe termen lung a pisicii cu mâncare pentru câini poate fi extrem de dăunătoare pentru pisica ta, provocându-i probleme de sănătate, unele chiar grave.

Acest lucru se întâmplă deoarece pisicile și câinii sunt animale diferite cu nevoi nutriționale diferite. Pisica se consideră a fi strict carnivoră, în timp ce câinele este omnivor. Acest lucru înseamnă că o pisică trebuie să aibă dieta bazată pe carne, iar câinele poate consuma atât carne, cât și produse de origine vegetală. Astfel că o dietă bazată pe hrană de câini nu poate să satisfacă nevoile nutriționale ale unei pisici.

Ce diferențe există între mâncare de pisici și mâncare de câini?

Cum spuneam și mai sus, câinii și pisicile au nevoi nutriționale diferite. Diferențele dintre hrana de pisici și cea de câini sunt:

Gustul

O pisică are 470 de papile gustative, în timp ce un câine are 1700 de papile gustative. Din acest motiv, este destul de neobișnuit ca unei pisici să îi placă să mănânce hrana pentru câini deoarece o poate găsi destul de neapetisantă. În schimb câinele adoră gustul mâncării pentru pisici.

 

O pisică nu poate simți gustul de dulce, în timp ce un câine da. Din aceste motive, mâncarea pentru pisici are o formulă special creată pentru acestea, care să fie și pe gustul lor și care să le și satisfacă nevoile nutritive esențiale.

hrana umeda pisici

Prezența Taurinei

Pisicile nu au capacitatea de a produce taurină și tocmai de aceea este necesar să consume hrană care să conțină taurină. Toată mâncarea de pisici din comerț conține taurină, iar foarte rar aceasta este inclusă și în mâncarea pentru câini.

Dacă o pisică nu consumă hrană cu taurină aceasta poate avea probleme digestive, își poate pierde vederea și poate avea probleme cardiace.

Cantitatea de proteină

Fiind carnivore, pisicile au nevoie de un conținut ridicat de proteină în dieta lor, mai mare decât cantitatea de proteine din hrana pentru câini.

Mâncarea pentru pisici trebuie să conțină 30-34% proteine, pe când cea pentru câini doar 18-26%. Iar hrana umedă pisici trebuie să aibă un conținut de 40-50% proteine. 

Prezența Niacinei

Pisicile au nevoie în dieta lor de niacină ( din grupa vitaminelor B) într-o cantitate mai mare decât un câine. Iar aceasta se găsește în cantitate mai mare în carne, decât în plante.

Prezența Vitaminei A

Deși și mâncarea pentru câini conține vitamina A, cantitatea nu este suficientă pentru nevoile pisicii. Dacă vitamina A lipsește din dieta pisicii, aceasta poate avea probleme cu vederea pe timpul nopții, iar mușchii se pot slăbi, chiar deteriora.

Prezența Acidului Arahidonic

Acesta este un acid gras, care nu poate fi produs în mod natural de către pisică de aceea aceasta trebuie să îl consume din hrană. Dacă hrana pisicii nu conține acest acid gras, pisica poate avea valori anormale ale ficatului sau rinichilor.

Același lucru nu este valabil și la câinii, care pot produce acest acid gras și care rareori au nevoie de el în hrană.

Pisicile au nevoie de hrană specială 

Este recomandat să îi oferi pisicii tale o hrană special creată pentru aceasta, nu hrană pentru câini. Pisicile au nevoie de un tip de hrană special pentru fiecare etapă a vârstei, iar hrana pentru câini nu le poate oferi întreaga susținere de care au nevoie în oricare din etapele vârstei lor.

Pentru o viață lungă și sănătoasă a pisicii este recomandat să îi achiziționezi din comerț doar hrană specială pentru pisici.

La Carpathians Pet Food vei găsi mâncare pentru pisici, chiar și pentru cele mai mofturoase pisici, și mâncare pentru câini la prețuri accesibile și pentru toate tipurile de pisici sau câini. În funcție de nevoile pe care le are animalul tău de companie, vei putea găsi atât hrană premium, cât și economică, umedă sau uscată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *